L'Aplec Pairal

L'Aplec de Calella, "l'Aplec Pairal de Catalunya" com se l'anomena, és el degà dels aplecs de la sardana i l'element més emblemàtic del sardanisme calellenc.

L'origen de l'Aplec es remunta a l'any 1926 i va néixer amb la voluntat de commemorar el segon aniversari de la fundació de la Joventut Sardanística de Calella (antecessora de l'Agrupació Sardanista de Calella), en una sortida dominical a la font de Sant Jaume, al terme veí de Pineda de Mar. Així es va acordar en la reunió de junta del 31 de gener de 1926 i al mes de maig es recaptava una quota extraordinària per afrontar la despesa que suposaria fer venir les cobles Barcelona i La Principal de la Bisbal, les dues millors del moment. Davant l'èxit assolit, es va repetir cada any i se l'anomenà "L'aplec Llevantí de la Sardana".

A partir del 1929 se'l traslladà al Parc Dalmau de Calella, que acabava d'esdevenir de propietat municipal i es fixà una data definitiva: el primer diumenge de juny. D'aleshores ençà, s'ha celebrat cada any, llevat de dos anys en el període de la Guerra Civil espanyola.

Es poden apreciar quatre etapes ben diferenciades en la seva organització:
  • La primera, des dels inicis fins a la Guerra Civil espanyola, amb la Joventut Sardanística.
  • La segona, després de la Guerra Civil fins al 1972, a càrrec de "Educación y Descanso".
  • La tercera, del 1973 al 1976, etapa de transició, a càrrec del Patronat Municipal de Turisme.
  • La quarta etapa, des del 1977 fins a l'actualitat, a càrrec de l'Agrupació Sardanista.


Cal destacar els dos primers anys de la darrera etapa que van deixar una gran empremta en la història de l'Aplec. El 1977, per recuperar l'Agrupació Sardanista l'organització i el 1978 per la visita del Molt Honorable Josep Tarradellas, President de la Generalitat de Catalunya, que tornava de l'exili.

Si la sardana constitueix un símbol del nostre país i l'eix vertebrador de la seva cultura, l'Aplec de Calella constitueix el mirall de la societat calellenca, una ciutat hospitalària i pionera com ho ha estat en el turisme i en la sardana.

D'uns anys ençà, estem compromesos en la qualitat dels actes i en la modernització i l'adaptació al temps que vivim. Per això, s'ha potenciat la vigília de l'Aplec amb un concert la tarda del dissabte i el trasllat de l'audició del diumenge a la nit del dissabte, aconseguint així que una gran quantitat de persones s'acullin a l'oferta hotelera que els oferim amb la col·laboració dels hotels de la nostra ciutat.

Hem de continuar l'esforç esmerçat per milers de persones que, des de l'anonimat han fet possible amb el seu gra de sorra tots aquests anys. La nostra aportació, treball i dedicació en la seva continuïtat i permanent superació no hi mancarà.